Vask av avfallsbeholder på hjul

Nyheter

Vask av avfallsbeholder på hjul 04.06.2024

En avfallsbeholder trenger også vask og vedlikehold. Dette er brukeren sitt ansvar. Tar du en årlig sjekk og og vask vil avfallsbeholderen holde seg fin i lang tid. 

Når snøen og isen har takket for seg seg er det lurt å ta en sjekk på hvordan avfallsbeholderen har klart seg gjennom vinteren. Is, strøing av sand og store mengder snø kan påvirke funksjonene på avfallsbeholderen. Spesielt når de står ubeskyttet ute. 

Vedlikehold og kontroll

Start med en visuell sjekk av beholderen for å se om det har oppstått sprekk eller annen skade. Sjekk at eventuelle fraksjonsmerker fortsatt er på plass og synes godt. Hvis alt er i orden, sjekker du videre beholderens funksjoner. Start med å trille beholderen for å sjekke hjulene. Sjekk så at lokk åpnes og lukkes uten problemer. 

Ved tømming trilles avfallsbeholderen frem til tømmebilen og løftes automatisk opp for tømming. I denne prosessen får beholderen ofte et lite slag eller trykk for å sikre at beholderen tømmes helt. I vinterperioden når avfallsbeholderen trilles frem til tømmebilen er det greit å sørge for at det er måket slik at avfallsbeholderen enkelt kan trilles frem til tømmebilen uten å skade av is- eller snøkanter. Det gjør også jobben til tømmemannskapet lettere. 

Hvis du oppdager skade på din avfallsbeholder og trenger en ny, tar du kontakt med ditt renovasjonsselskap. 

Vask for å redusere uønsket lukt

Vask er det første tiltaket man bør foreta hvis man får problem med uønsket lukt. 

ROAF har laget en generell guide som kan benyttes når du skal vaske din avfallsbeholder: 

 • Fjern avfallsrester: Tøm beholderen for all avfallsmateriale. Bruk gjerne hansker for å beskytte hendene.
 • Skyll beholderen: Skyll beholderen grundig med en kraftig vannstråle for å fjerne løse partikler og rester. Dette kan gjøres ved hjelp av en hageslange eller en høytrykksspyler.
 • Bruk såpe og vann: Påfør en mild såpe, gjerne en biologisk nedbrytbar såpe, på innsiden og utsiden av beholderen. La såpen virke i noen minutter.
 • Børst eller skrubb: Bruk en børste med stive bust for å skrubbe innsiden av beholderen grundig. Fokusér spesielt på områder med fastsittende smuss eller lukt.
 • Skyll igjen: Skyll beholderen grundig med vann for å fjerne såperester og løse partikler.
  Desinfiser om nødvendig: Hvis det er behov for desinfisering, kan du bruke en desinfiserende løsning. Dette er spesielt viktig hvis beholderen har vært utsatt for helsefarlig avfall.
 • Tørk beholderen: La beholderen tørke helt før du legger i nytt avfall. Dette bidrar til å forhindre dannelse av lukt og bakterievekst.
 • Vedlikehold: Gjenta denne prosessen med jevne mellomrom for å opprettholde renslighet og hygiene.

Under de varmeste sommermånedene er det også noen tiltak man kan gjøre for å redusere lukt

 • Grønne poser for matavfall skal knytes så tett som mulig, gjerne med dobbel knute
 • Plasser avfallsbeholderen i skyggen
 • Spyl innsiden av beholderen av og til
 • Vask med salmiakk eller grønnsåpe 
 • “fukt skaper lukt” Pass på at det ikke samler seg fukt i beholderen

Hvis problem med uønsket lukt fortsatt er til stede kan man forsøke å henge opp luktpads som reduserer vond lukt. Disse er spesielt effektive i de varme sommermånedene. 

Les mer om tiltak som reduserer lukt i avfallsbeholdere og containere.