Innfører avviksgebyr på feilsorterte batterier

Nyheter

Innfører avviksgebyr på feilsorterte batterier 31.10.2023

Flere interkommunale selskaper og aktører for innsamling av kildesortert avfall har sett seg lei på at batterier ikke blir korrekt utsortert. Nå innfører flere av dem avviksgebyr. 

Batterier er farlig avfall og skal alltid sorteres ut og leveres til butikken eller til gjenvinningsstasjonen. Likevel finner de veien til restavfallet og er en stor fare for brann i renovasjonsanlegg i hele Norge. Statistikken sier at det er brann i et renovasjonsanlegg hver uke og årsaken kan ofte spores tilbake til batterier som er feilsortert. 

Til tross for kampanjer og informasjon kastes alt alt for mange batterier i restavfall. En plukktest utført av ROAF viste at på 10 minutter ble 60 batterier plukket ut fra sorteringsbåndet. Det er 60 batterier for mye. Det er hovedsakelig litiumbatterier som tar fyr, men alle batterier er en potensiell brannfare når de ender opp i et sorteringsanlegg.  

Batterier i eske

10 000 kroner i avviksgebyr

Flere aktører og interkommunale selskaper setter nå ned foten og innfører avviksgebyr for batterier som er sortert feil. Norsk gjenvinning, BIR, iSekk og HRS er noen av de som har valgt å innføre eller øke avviksgebyret. Norsk Gjenvinning skriver på sine hjemmesider: “Vi håper at gebyret skal virke preventivt mot batterier som feilsorteres i andre avfallsfraksjoner, slik at risikoen senkes kraftig for anleggene, våre ansatte og samfunnet rundt oss.” 

Også HRS håper at gebyret skal virke preventivt og daglig leder for HRS Miljø, André Christensen, sier at “Vi snakker om et samfunnsproblem, og da har vi ikke annet valg enn å bruke mer konkrete virkemidler enn bare veiledning og informasjon”.

Gebyret gjelder for offentlige og private bedrifter. 

Avviksgebyret vil først gjelde for offentlige og private bedrifter. Problemet er så alvorlig og konsekvensene så store at man ser seg nødt til ha et høyt gebyr for å feilsortere. Gebyret vil gjelde for hver feilsortering, ikke per batteri. 

Er du usikker på reglene og gebyrsatsene som gjelder anbefaler vi å ta kontakt med den aktør som samler inn kildesortert avfall for din bedrift. 

Innsamling av batterier  gjøres forsvarlig ved å tape over polene før de oppbevares i egnet beholder. Batteriene kan leveres inn på butikk, gjenvinningsstasjon eller hentes som farlig avfall hos bedriften av innsamlingsaktøren. 

Batteri-Max 3 liter. Praktisk og smart beholder for brukte batterier

Batteri-Max for innsamling av batterier.

 

Jeg vil vite mer