Trysil tar kildesortering til fjells

Kildesortering

Trysil tar kildesortering til fjells 13.12.2022

Skal du til Trysilfjellet i vinter? Nå kan du ta med deg de gode vanene for kildesortering også hit. Alle som besøker eller bor på Trysilfjellet kan kildesortere avfall sitt i moderne og brukervennlige kildesorteringsstasjoner. Molok Classic har reist til fjells. 

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon og som nest største hyttekommune med 6 900 hytter, genererer Trysilfjellet 1000 tonn avfall i året. Nå kan hytteeiere og gjester kildesortere avfallet på kildesorteringsstasjoner over hele fjellet.

Bakkeby Trysil kildesortering
Tilrettelegging av kildesortering er et av de viktigste bærekraftsmålen for Destinasjon Trysil.
Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil

Godt samarbeid

I en pressemelding som gikk ut den 8. desember forteller Stig Ola Johanssen, avdelingsleder renovasjon i SØIR, at godt samarbeid har vært nøkkelen til prosjektet. Sammen med Trysil kommune, Trysilfjell Utmarkslag og Fageråsen Hytteområde ble prosjektet raskt ferdigstilt. Geir M. Stenbrende, også fra SØIR, sier de er godt fornøyd med investeringene de har gjort i de nedgravde Molok-systemene. Trysilfjellet var først ut med de nye kildesorteringsstasjonene og neste sommer jobber de videre for å få på plass kildesortering for fritidsboliger i resten av kommunen.

Med en løsning som Molok Classic vil avfall oppbevares under bakken, og behovet for areal reduseres betydelig. På vinterstid vil tømming være mye enklere å utføre. I sommerhalvåret holder avfallet seg kjøligere under bakken. Dette resulterer lavere bakterievekst som er årsaken til vond lukt. 

Se flere eksempler på flotte kildesorteringsstasjoner blandt våre referanser.

 

Trysil tar molok classic til fjellsTømming går raskt og enkelt med en løsning som molok. Her er SØIR i gang med tømming av brønnene.
Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil

Kildesortering som bærekraftsmål

Destinasjon Trysil arbeider aktivt med å få på plass kildesortering. Dette har de som et av de viktigste bærekraftsmålene, forteller Ida Dyreng, daglig leder i Destinasjon Trysil  i pressemeldingen. 

Destinasjon Trysil gjennomførte i 2021 en undersøkelse blant eiere av fritidsboliger i Trysil, som viste at hele 91 prosent er positive til kildesortering på hytta. Dyreng forteller også at gode kildesorteringsløsninger har blitt mer og mer etterspurt blant hytteeierne. 

Les mer: Hvordan skape de beste kildesorteringsløsningene i hytte- og feriekommuner?

Gode kildesorteringsvaner  – også på ferie

Flere hyttekommuner gjør som Trysil og ser nå over kildesorteringsløsningene som tilbys for hytteeiere. Fra 1. januar 2023 krever regelverket utsortering av plast- og matavfall. Gjennom mer sortering kan turistdestinasjonene bidra til at besøkende involveres i bærekraftsmål. Uansett årsak er det flott at det dukker opp flere og flere kildesorteringsstasjoner til fjells, slik at vi kan ta med de gode vanene for kildesortering også på hytta.

Nye regler – Les hvordan HAF har løst utfordringen

Molok Classic er en moderne og brukervennlig løsning

Med Molok Classic får man en nedgravd container som er laget for å vare i mange år. Deler av løsningen er også laget i resirkulerte materiale. Trekompositten på utsiden er for eksempel produsert av opp til 70 prosent gjenvunnet tremateriale. I tillegg har containerne en tidløs design som passer inn i de aller fleste miljøer.

Les hele pressemeldingen til Destinasjon Trysil HER

Informasjon om kildesortering i Trysilfjellet fra SØIR finner du HER