EUs krav til emballasje gir bedre utsortering

Kildesortering

EUs krav til emballasje gir bedre utsortering 05.01.2023

Fra nyttår er reglene for å sortere ut plast for kommuner og bedrifter gjeldene. På tampen av 2022 kom EU med flere forslag til regler om hvordan vi ytterligere skal redusere bruk av plast. Fokus er å redusere bruken av emballasje og utvikling av mer bærekraftige alternativer.

Avfall fra emballasje har de siste 10 årene økt med 20 prosent pr. innbygger i Norge. I Europa og verden er trenden den samme. Målet med de nye reglene fra EU er å snu trenden. I fremtiden skal resirkulert emballasje bli en ressurs i den sirkulære økonomien. 

Redusere mengde emballasje 

De nye forslagene har tre hovedområder. Mengden emballasje skal reduseres. Det betyr reduksjon av volum, vekt og antall lag med innpakning. Det skal også bli mer refill-emballasje som kan benyttes flere ganger. Trolig takker vi farvel til overdimensjonerte potetgullposer, engangsflasker med shampoo på hotell eller enkeltpakker med gulost i kantinen. 

EUs krav til emballasje fremmer refill-emaballasje

EU ønsker at større andel emballasje skal være av typen «re-fill».

Bedre utsortering og merking av emballasje

EU vil også fokusere på gjenvinning av emballasje med bedre utsortering. Dette kan være bruk av mer papiremballasje som kan gjenvinnes, eller materialer som blir bioavfall. EU foreslår også en obligatorisk panteordning på plastflasker og drikkebokser i metall. Norge har hatt dette i mange år, men ordningen er ikke utbredt i alle EU-land. I tillegg vil EU ha tydelig merking på emballasje med symboler slik at forbrukerne vet hvordan de skal kildesorteres. På denne måten vil EUs krav til emballasje gi bedre utsortering i alle europeiske land. 

Les  mer om de nye reglene for utsortering av plast og matavfall HER

Materialgjenvinning og nye markeder

Den tredje delen fokuserer på redusert bruk av råvarer, samt skape et marked for gjenvinning av for eksempel plast. Samtidig skal ikke kvaliteten bli dårligere. Dette vil åpne for nye industrier og forretningsområder. EU spår mange nye arbeidsplasser og etableringer av bedrifter.

Produsentene må tilrettelegge

Dersom de nye reglene vedtas vil dette stille høye krav til produsentene av emballasje. All emballasje må innom tegnebordet og designes på ny. Det betyr at flere aktører må vurdere bruk og oppbevaring av produkter og mat. Mat må kanskje transporteres på en annen måte. Reduksjon i enkeltpakket emballasje kan medføre at kantiner, hoteller og flyselskaper må innføre andre rutiner for produktene de tilbyr til forbrukerne. Når tilpasningene er gjennomført, må vi som forbrukere ta ansvar og sortere slik at emballasjen finner veien tilbake i kretsløpet, og ikke havner i naturen.

Hele forslaget kan leses HER 

Miljødirektoratets pressemelding om forslaget finner du HER