Kan vi halvere mengden matsvinn til 2030?

Nyheter

Kan vi halvere mengden matsvinn til 2030? 01.11.2022

Av all mat som produseres blir ⅓ kastet eller ødelagt. I Norge snakker man om at hver femte handlepose med mat går rett i søpla. FNs bærekraftsmål har fokus på matsvinn. De mener at dette er mulig å halvere mengden matsvinn til 2030. Norge har sagt seg enig og har satt samme mål. Et av tiltakene som trår i kraft i 2023 for å nå målet er å sortere ut matavfall i kildesorteringen. Du kan lese mer om dette HER

Mat som kastes eller blir ødelagt står for 8-10 % av de menneskeskapte globale klimautslippene. Matproduksjon som helhet står for ⅓ av utslippene. Å forebygge og redusere matsvinn er derfor viktig for en bærekraftig fremtid. Å redusere matsvinn vil også påvirke forbrukerens lommebok i tider med inflasjon og høye matpriser. 

Hvordan kan man forbedre kildesortering på kontoret

Hvor oppstår disse mengdene med matsvinn? 

Før maten kommer hjem til deg har over halvparten blitt kastet eller ødelagt. Dette skjer gjennom hele verdikjeden i produksjonen, fra åkeren til bonden, båten til fiskeren via transport til butikk. I tillegg kastes mat i husholdningene og spisesteder som ikke blir spist. Problemet med matsvinn er ikke bare et spørsmål om bærekraft. Det er også et etisk samfunnsproblem. Maten vi kaster i Norge i løpet av et år kan mette over 1 million mennesker, fastslår Framtiden i våre hender. 

Kan vi halvere mengden matsvinn til 2030?

De fleste har fått med seg økte matpriser. Dersom vi kan unngå å kaste hver femte handlepose med mat vil vi spare både penger og miljøet. Derfor trenger vi ikke vente på nasjonale tiltak for å gjøre en forskjell. Vi kan starte hjemme i dag! 

Her er 5 tips på hva du kan gjøre for å redusere matsvinn hjemme (og spare penger): 

1. Lag ukesmeny og planlegg innkjøpene.
Ved å planlegge ukens meny kan du kombinere råvarer, innkjøp og passe på at alt blir spist opp.
(Last ned planlegger for ukesmeny HER)

2. Sjekk skap og skuffer og spis det du har hjemme
Sjekk hva du har i kjøleskap, fryser og kjøkkenskap før du handler. Planlegg middagene ut fra dette. 

3. Oppbevar maten riktig
Lær deg hvordan ulike råvarer skal oppbevares for best holdbarhet. Husk at best før ikke alltid betyr dårlig etter.

4. Ha en “restemiddag”
Kombiner de siste dagers rester og server eller lag en ny matrett. Fyll lasagnen med grønnsaker som begynner å bli gamle eller lag en pizza med variert topping av det du finner i kjøleskapet.

5. Frys inn det du ikke spiser opp. 
Hverdagen er ofte travel. Plutselig blir det ikke middag likevel. Frys inn det du vet ikke vil bli spist opp. Har du ikke fryser så sjekk datoen på maten og juster ukemenyen slik at matvarene ikke blir dårlige før de skal spises. 

Handleliste

Du kan laste ned vår planlegger for ukesmenyer HER

Kildesortering og kompostering

En ting er å planlegge og være kreativ med maten man har hjemme, men vi vil fortsatt kaste mat. Derfor er det viktig å kildesortere matavfall. Riktig sortering av matavfall er nemlig ikke avfall men en ressurs som kan bli til biogass eller komposteres etter at det har blitt hentet hjemme hos deg. 

Har du mulighet kan du også kompostere hjemme med en helårs kompostbinge. Da får du mulighet til å få nydelig jord til bruk i hagen. Vil du komme i gang med kompostering? Les mer HER

PS – Brukte du 2 minutter på å lese denne artikkelen? I løpet av den tid blev det kastet 369 brød.*

Viktig å sortere ut matavfall

LES MER:
Regjeringens rapport om matsvinn finner du HER 
NORUS rapport om matsvinn finner du HER
Framtiden i våre hender om Matsvinn

* 3.3 brød i sekundet. Anslag basert på den totale vekten av kastede av brød og bakervarer i hele verdikjeden i 2020 fra denne NORSUS-rapporten, hvor hele vekten av kategorien «brød og bakervarer» er oversatt til antall brød med en antatt snittvekt på 720 gram. Kilde: Framtiden.no